Brug Vrijheidsdressuur Oefening Uitleg Werking Doel. Als je de uitleg bij de verschillende oefeningen leest, zul je vaak tegenkomen dat je de Brug moet gebruiken. Maar wat is dat nu precies en waarom heb je hem nodig?
Wat is de Brug Vrijheidsdressuur Oefening?
De brug is een signaal waardoor jouw paard weet dat de vrijheidsdressuur oefening goed is uitgevoerd. Dat kunnen verschillende dingen zijn, denk maar aan:
- Een clicker
- Een tongklik (let op dat hij anders klinkt dat je klikken voor het voorwaarts vragen!)
- Een heel enthousiast “goedzooooo”
- Een fluitje
In feite maakt het niet veel uit wat het is. Wat vooral belangrijk is, is dat het altijd hetzelfde klinkt zodat je paard de brug goed kan herkennen.
Je beloont een paard pas nadat je de brug hebt laten horen
Pas ná dat je de Brug hebt laten horen, ga je jouw paard belonen. Dat kan een voedselbeloning zijn, een aai of kriebel of even rust. Het gaat er om dat je jouw paard iets geeft, wat hij fijn vindt, zodat hij gemotiveerd is. Het allerbelangrijkst bij de Brug, is jouw eigen timing. Je moet binnen een seconde je Brug kunnen laten horen. Zo weet je paard om welk gedrag het ging. Minstens zo belangrijk, is je eigen intentie en emotie bij die Brug. Dat helpt je paard enorm met het begrijpen van wat je van hem wilt. Als jij blij en enthousiast bent, zal dat jouw Brug enorm versterken. Kijk wel heel goed naar je paard. Sommige paarden hebben heel erg veel motivatie en enthousiasme nodig. Andere paarden vinden het wel heel fijn als je blij bent, maar hoef je niet enorm te gaan roepen. Hoe dan ook, laat je enthousiasme uit je hart komen. Meen en voel dat je trots bent op je paard!
Waarom gebruik je een Brug Vrijheidsdressuur oefening?
Het is reuze handig om een signaal met je paard af te spreken, waardoor hij weet dat hij goed bezig is. En dat heeft meerdere redenen:
- Je kunt je paard op die manier stapje voor stapje leiden door de oefening. Alles wat in de juiste richting is, kun je laten weten door je Brug te laten horen
- Een Brug is een perfecte manier om de oefening verder te fine-tunen. Stel dat je jouw paard de jambette (pootje geven) hebt geleerd, maar je wilt dat hij zijn been langer naar voren vast houdt. Dan kun je wachten met jouw Brug te geven. Houdt je paard zijn been dan iets langer vast, dan gebruik je jouw brug.
- Als je een oefening doet waarbij je paard wat verder weg is, zoals bijvoorbeeld het steigeren, kun je hem niet gelijk een brokje geven als hij hoog in de lucht is. Dan is het fijn als je jouw signaal kunt geven, zodat je paard weet dat hij het goed heeft gedaan
De Brug Samengevat
Samengevat, zeg je met de Brug dat je paard de oefening goed heeft gedaan. Het is de schakel tussen het gedrag van je paard en de beloning hiervoor. In beeld zou het er zo uit kunnen zien:
Les of Workshops Vrijheidsdressuur door Jolien Dalenberg
Je kunt ook vrijheidsdressuur les krijgen, waaronder flemen leren, van Jolien Dalenberg. Ze kan je helpen de eerste stappen te zetten en samen met jou de eerste vrijheidsdressuur oefeningen doen. Ook is het mogelijk om met stalgenoten een Vrijheidsdressuur Workshop op locatie te volgen. Wil je meer weten! Neem gerust contact op. Je kunt bellen of met Jolien Dalenberg om te kijken wat de mogelijkheden en prijzen zijn. Ook kun je meer informatie vinden op de website en op Facebook.
- Telefoon: 06-53240214 (Jolien Dalenberg)
- Email: jolien@paardenfeest.com
- Website: Paardenfeest.com
- Facebook: @Paardenfeest