Voedsel Weigeren Leren Vrijheidsdressuur Oefening. Voedsel weigeren is één van de belangrijkste vrijheidsdressuur oefeningen. Tijdens de Vrijheidsdressuur trainingen is het fijn als je paard enorm creatief is en mee denkt. Over één ding wil je liever geen misverstanden, en dat is het voer.
Workshop Vrijheidsdressuur
Vrijheidsdressuur is het op commando zetten van natuurlijk gedrag van een paard. Alle paarden flemen wel eens, of gapen. In spel zie je een paard misschien steigeren of slaan met het voorbeen. Bij vrijheidsdressuur ga je die bewegingen proberen uit te lokken en ze op een commando zetten. Het doel van de workshop is dat jij en je paard plezier hebben!…workshop vrijheidsdressuur >
- Artikel geschreven door: Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)
Voedsel Weigeren Leren Vrijheidsdressuur Oefening Niveau 1
Als je jouw paard leert dat jij het altijd komt “brengen”, hoeft hij het nooit uit je zakken te komen vissen. En als hij weet op welk moment hij het kan verwachten, is er duidelijkheid. Het is daarom ook een uitstekende manier om jouw paard kennis te laten maken met jullie “brug”. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je deze oefening kunt aanleren, wat eventuele valkuilen zijn en hoe je ze kunt voorkomen of oplossen.
Hoe kun je Voedsel Weigeren Leren aan je Paard?
Op zich is deze voedselweigeren voor paarden niet heel moeilijk. Als je maar consequent bent! Zie het als een puzzeltje. Jouw paard mag gaan uitvinden dat de snelste weg naar het voer is door er vanaf te blijven ?. Nu stap voor stap hoe je de oefening aan leert.
- Stap 0: Bedenk wat je wilt en maak daarin kleine stappen. Wat is je “doel”? Dat je paard net zo lang kan wachten op het voer pakken, tot dat jij aangeeft dat het voor hem is. Eerste, kleine stap: je paard moet zijn hoofd van je hand en het voer af bewegen.
- Stap 1: Zorg dat je paard op armlengte afstand staat. Dat is een prettige afstand om te werken, je paard kan jou zien en jij kunt je paard goed zien. Bovendien staan jullie zo niet in elkaars ruimte.
- Stap 2: Neem een brokje in je gesloten hand. Houd die vuist voor de neus van je paard en geef je commando, bijvoorbeeld “wachten”. Liever niet “nee” omdat dit een algemene kreet is die (soms) iets te vaak wordt gebruikt.
- Stap 3: Nu komt het aan op jouw geduld en timing. Je wacht net zo lang tot je paard zijn interesse verliest of even is afgeleid. Zodra hij zijn hoofd een millimeter van je hand af haalt, laat je jouw brug horen.
- Stap 4: Nu ga je de oefening een aantal keren herhalen, om je paard de kans te geven uit te vissen wat jouw bedoeling is. In het begin ben je blij met een millimeter van je hand af, maar uiteindelijk wil je dat hij zijn hoofd wat verder weg draait en vooral, dat hij er langer vanaf kan blijven.
Wat kan er mis gaan bij voedsel weigeren leren en hoe los je dat op?
Hoewel het in de theorie redelijk simpel is uit te leggen, gaat de praktijk soms lastiger. Hier enkele veel voorkomende problemen of fouten met suggesties om ze op te lossen
Het paard komt steeds in jouw ruimte
Eerst stond je nog midden in de bak, en ineens merk je dat je bijna op de hoefslag staat. Meestal is het paard dan je ruimte binnen gelopen en heb jij een stap terug gedaan. Het paard denkt dat de snelste weg naar het voer ergens in jouw zakken of handen is, en hij komt het zelf wel even halen. Hartstikke slim bedacht natuurlijk. Maar niet waar je heen wilt. Dus, komt een paard naar je toe, zet hém dan terug, in plaats van zelf naar achteren te gaan. Het fijnste is als je paard netjes terug gaat op een hand of zweep gebaar. Kun je zelf lekker blijven staan.
Extra tip: Ga in een hoepel staan. Dan kun je bijna niet ongemerkt naar achteren worden gemanoeuvreerd door je lieve viervoeter! Een balkje achter je leggen kan ook, maar pas op dat je struikelt!
Het paard bijt in je hand
Als het paard alleen maar aan je hand likt, kun je gewoon wachten. Gaat je paard bijten? Das niet zo prettig. Dan kun je vanuit je pols een zwiepje met je vuist maken en een kort tikje tegen de neus geven. Let op dat je geen enorme zwaai met je arm maakt om hem een knal te verkopen. Je wilt immers gewoon iets duidelijk maken, hij hoeft niet bang te worden.
Het paard raakt erg gefrustreerd
Als het paard gefrustreerd is, is hij doorgaans niet aan het na denken maar om voer aan het drammen. Hij gaat dan vaak een heleboel druk gedrag vertonen, waarbij hij soms ook het goede doet. Op zich is het ok als je hem dan beloont, maar realiseer je dat als je beloont, dat je ál het aanwezige gedrag beloont. Dus ook zijn frustratie. Heeft je paard je brug nog niet begrepen? Je kunt proberen deze aan te leren middels een andere oefening, zoals het aanraken op commando. Snapt je paard wel wat jouw brug betekent? Heb dan een paar keer heeeeeel erg veel geduld. Wacht net zo lang tot hij de interesse in jouw hand met het snoepje verliest. Het kan even wat tijd kosten (soms wel een kwartier). Maar dan heb je wel wat. Namelijk een paard dat leert om ontspannen te blijven tijdens de Vrijheidsdressuur.
Extra tip: Zorg dat je bij een paard dat snel gefrustreerd of heet wordt veel pauzes inlast. Even lopen, iets anders doen of gewoon stoppen.
Les of Workshops Vrijheidsdressuur door Jolien Dalenberg
Je kunt ook vrijheidsdressuur les krijgen van Jolien Dalenberg. Ze kan je helpen de eerste stappen te zetten en samen met jou de eerste vrijheidsdressuur oefeningen doen. Ook is het mogelijk om met stalgenoten een Vrijheidsdressuur Workshop op locatie te volgen. Wil je meer weten! Neem gerust contact op. Je kunt bellen of met Jolien Dalenberg om te kijken wat de mogelijkheden en prijzen zijn. Ook kun je meer informatie vinden op de website en op Facebook.
- Telefoon: 06-53240214 (Jolien Dalenberg)
- Email: jolien@paardenfeest.com
- Website: Paardenfeest.com
- Facebook: @Paardenfeest