Spagaat Paard Vrijheidsdressuur Oefening Leren

Spagaat Paard Vrijheidsdressuur Oefening Leren Tips Uitleg

Spagaat Paard Vrijheidsdressuur Oefening Leren Tips Uitleg. De spagaat paard is een oefening uit de Vrijheidsdressuur die iets verder gaat dan de eerste basis oefeningen. Dat zit hem er vooral in, dat het fysiek best wat kan vragen van je paard. Daar is niet iedere trainer of paardeneigenaar zich bewust van, maar een spagaat kan best belastend zijn voor paarden met bijvoorbeeld rug- of bekkenproblemen. Maar wat houdt de spagaat eigenlijk in? Met de spagaat zet je jouw paard in de plas-stand. Vanuit deze stand kun je jouw paard begeleiden naar een buiging, het compliment of het knielen.

Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)Blog geschreven door Jolien Dalenberg
(Paardenfeest.com)

Spagaat Paard Vrijheidsdressuur Oefening Leren

Als je gaat beginnen met de spagaat, is het fijn als je paard op een zweepcommando heeft geleerd een voetje te geven.

Wat heb je nodig bij de spagaat paard vrijheidsdressuur oefening leren:

  • Zweepje, liefst tussen de 1  en 1,20 meter
  • Balkje
  • Brokjes
  • Geduld
  • Goede brug

Stap 1: Zet je paard met zijn voorbenen over de balk. Achterbenen blijven achter de balk. Ga zelf naast of schuin voor je paard staan. Niet er recht voor, je wilt niet per ongeluk een been tegen je neus. Het beste is om zelf wat door je knieën of op je hurken te gaan zitten. Let er wel op dat je veilig staat en snel weg kunt als dat nodig is.

Stap 2: Stel je vraag aan je paard, bijvoorbeeld “wijd” of “park out”. Je kunt met je zweep het paard in de koten licht aan tikken om hem te vragen dat voetje op te tillen. Begin met het been dat het verst naar achter staat. Die is voor je paard het meest logisch om te verplaatsen.

Stap 3: Tilt je paard zijn been op? Brug en belonen!

Stap 4: Vraag het andere been. Herhaal dit totdat je paard in de plas-stand staat.

Goede Spagaat Paard

Spagaat Paard Leren Extra Tips

Nog een paar extra tips als je jouw paard de spagaat wilt aanleren:

  • Met brokjes in je hand, kun je het paard nog wat meer aan moedigen om naar voren te stappen
  • Help je paard met het verplaatsen van zijn gewicht. Wil je het linker voorbeen wat naar voren vragen? Begeleid het hoofd dan een klein beetje naar rechts. Zo komt het gewicht op het rechter voorbeen en wordt het voor het paard makkelijker om zijn linkervoet op te tillen. Let op, vraag niet te veel. Als je paard te veel “stelling” heeft, klapt hij dubbel en zal hij om in balans te blijven juist op het linker voorbeen vallen.

Spagaat Paard te Wijd

Wat kan er mis gaan bij het je paard de spagaat aanleren en hoe los je dat op?

Bij de spagaat moet het paard zijn benen gaan gebruiken, en dan is het belangrijk dat je goed met je paard kunt communiceren. Hier een aantal veel voorkomende problemen of fouten, met een mogelijke oplossing.

Het paard gaat in plaats van wijder staan, alleen maar jambettes geven of maaien

Zorg hoe dan ook voor je eigen veiligheid. En besef je dat je paard niet irritant wil doen, hij probeert de snelste weg naar de oplossing te krijgen. Maak een heel duidelijk verschil tussen jouw lichaamstaal bij de jambette en bij de spagaat. Bij de jambette sta je rechtop, en mag je best wat energie geven. De spagaat is een oefening waarbij je minder energie geeft. Door lager te gaan zitten, maak je een mooi verschil. Bovendien is het voor het paard minder makkelijk om een jambette te geven als hij zijn hoofd laag houdt. Beloon juist de kleinste bewegingen en wees snel!

Het paard loopt met zijn achterbenen

Een beetje bewegen met de achterbenen is geen ramp. Als hij met de benen over de balk komt, zet je hem gewoon rustig terug. Verder is het handig als je paard achter min of meer vierkant staat. Dit helpt bij de balans. Het kan zijn dat je paard het niet begrijpt. Beloon dan elke wiebel met het voorbeen, zelfs al tilt hij ze nog niet op. Laat dit wel volgen nadat je het paard zachtjes hebt aangetikt in de koot. Zo gaat hij leren dat het om de voorbenen gaat.

Lukt dit niet ga dan na of je paard pijn heeft in bijvoorbeeld rug, lendenen of bekken. Mogelijk wil je paard het best doen, maar kan hij dit niet omdat het pijn doet. Je kunt zelf heel grof checken of je paard pijnlijk is, maar een professional kan je hier nog beter bij helpen. Sowieso is het slim om je paard met enige regelmaat te laten controleren door bijvoorbeeld fysiotherapeut, osteopaat, chiropractor of masseur.

Risico’s bij de spagaat paard

Nu zou je zeggen dat elk paard moet plassen, dus ook elk paard in de spagaat moet kunnen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. Ten eerste, als een paard gaat plassen, bepaalt hij zelf hoe hij wil staan en wanneer. Als wij de spagaat oefenen, willen we misschien net wel een stapje meer dan hij uit zichzelf zou doen. Het tweede verschil is, dat een paard vanwege het voer nog wel eens geneigd kan zijn om door zijn grens heen te gaan.

Het grootste risico bij de spagaat is dat je paard het lijf te veel belast, en dan met name rug en bekken. Een aantal tips om de risico’s te beperken:

  • Neem je paard bij een “nee” altijd serieus. Zeker als hij de oefening begrijpt en normaal prima wil uitvoeren. Als je paard dan ineens niet meer wil, heeft hij daar beslist een goede reden voor
  • Bouw de oefening langzaam op. Zijn lijf moet wennen aan deze rek
  • Vraag dit niet te vaak achter elkaar. Zeker bij een paard wat er moeite mee heeft. Je paard moet het leuk blijven vinden en er geen pijnlijke associaties mee krijgen. 3 keer kan meer dan genoeg zijn
  • Houd de voorbenen onder de schouders. Zo blijft je paard in balans en zal hij niet te veel in de rug doorzakken. Je kunt als training en voorbereiding oefenen met je paard in het gewicht verplaatsen van achteren naar voren. De bedoeling is dat dit zoveel mogelijk op intentie gaat en dat je paard alleen maar zijn gewicht verplaatst, niet zijn voeten. Laat je niet verleiden door aan het halster te trekken of duwen. Daarmee oefen je op een verkeerde manier druk uit op de wervels.

Heeft je paard een blessure gehad, of vermoed je dat hij een blessure heeft? Laat hem altijd nakijken en overleg met degene bij wie hij onder behandeling is, of je deze oefening veilig kunt uitvoeren.

Jolien Dalenberg PaardenfeestLes of Workshops Vrijheidsdressuur door Jolien Dalenberg

Je kunt ook vrijheidsdressuur les krijgen, waaronder flemen leren, van Jolien Dalenberg. Ze kan je helpen de eerste stappen te zetten en samen met jou de eerste vrijheidsdressuur oefeningen doen. Ook is het mogelijk om met stalgenoten een Vrijheidsdressuur Workshop op locatie te volgen. Wil je meer weten! Neem gerust contact op. Je kunt bellen of met Jolien Dalenberg om te kijken wat de mogelijkheden en prijzen zijn. Ook kun je meer informatie vinden op de website en op Facebook.

Bijpassende Informatie over Vrijheidsdressuur