Paard Loopt Weg bij Opstappen Oorzaak Advies Tips. Je wilt net op je paard klimmen, maar voor je jezelf goed en wel in het zadel kunt hijsen, is je paard er al vandoor. Sommige paarden doen slechts een stapje opzij. Maar je hebt ze er ook bij die full speed er van tussen gaan. Dat is natuurlijk niet zo fijn!
Paard loopt weg bij opstappen Oorzaak
Blog geschreven door Jolien Dalenberg
(Paardenfeest.com)
Paard loopt weg bij opstappen. Waaraan herken je een paard dat weg loopt bij het opstappen?
Tja, das nogal simpel natuurlijk. Jij zet je voet in de beugel, en het paard gaat lopen. Sommige paarden doen dit voetje voor voetje. Maar er zijn ook paarden die in een flinke draf weg rennen. Achteruit rennen en van je weg draaien zijn allemaal manieren van het paard om weg te lopen als je wilt op stappen. Wees ook even heel kritisch naar jezelf als je paard na een strenge “ho” of ruk aan de teugels blijft staan. We zijn soms geneigd om te denken dat het probleem dan is opgelost. Maar als het paard enkel stil blijft staan omdat hij heeft geleerd dat jij de druk verhoogd (lees: hem bijvoorbeeld nog harder in zijn mond trekt) als hij gaat lopen, dan is het onderliggende probleem niet weg. Kort gezegd blijft je paard dan niet staan omdat hij dat wil doen, maar uit angst. Natuurlijk kan een paard wel eens een pasje zetten bij het opstappen. Of ineens een pluk hooi zien wat hij per se wil hebben. Maar als je paard eigenlijk altijd weg loopt bij het opstappen, moet je misschien eens op zoek gaan naar de oorzaak!
Wat zijn mogelijke oorzaken als je paard weg loopt met opstappen?
Je paard kan meerdere redenen hebben om weg te lopen als jij wilt opstijgen. Je zadel kan scheef zakken als jij op stapt, of sowieso niet goed liggen en je paard hinderen. Misschien prik je hem per ongeluk in zijn zij, waardoor hij denkt dat hij moet gaan lopen. Of raak je met het over zwaaien van je been zijn kruis. Het kan ook zijn dat hij pijn in zijn lijf heeft. Bijvoorbeeld zijn rug. Jouw gewicht kan dan erg onaangenaam zijn. De pijn kan ook elders zitten, bijvoorbeeld in de benen. Het kunnen spieren zijn, gewrichten, pezen of banden. Dat je paard weg loopt tijdens het opstappen kan ook zijn omdat hij inmiddels heeft geleerd dat rijden voor hem niet leuk is. Dan is je paard het opstappen gaan associëren met het rijden wat hem pijn of ongemak geeft.
Wat kun je doen als je paard weg loopt bij het opstappen? Advies en tips
Opstappen met een krukje
Mocht je het nog niet doen, stap dan eens op met een krukje. Eigenlijk zou iedereen op moeten stappen met een krukje. Dat is een stuk minder belastend voor je paard. Op dit filmpje kun je in slow-motion zien wat er gebeurd met het zadel en de rug van het paard als je vanaf de grond op stapt:
Leer aan twee kanten op te stappen
Leer jezelf ook aan om van twee kanten op te kunnen stappen en af te kunnen stappen. Zo belast je je paard veel evenrediger. Bovendien is het een klein, maar handig trucje om ook je eigen scheefheid een klein beetje te trainen!
Wat kun je doen als de problemen bij het opstappen niet overgaan?
Laat je zadel controleren
Helpt dit niet en je paard loopt weg bij opstappen? Dan is het altijd raadzaam om het zadel te laten nakijken door een goede zadelmaker. Verdiep je in de achtergrond van de zadelmaker. Handelt hij of zij alleen maar in zadels? Of heeft deze persoon er ook echt een opleiding in gevolgd? Je kunt vragen waar zijn of haar expertise ligt, welke merken zadels, soorten paarden of paardenruggen.
Laat je paard nakijken bij een vermoeden van pijn
Als er ook maar het kleinste vermoeden bestaat dat je paard ergens pijn heeft, laat hem dan nakijken. Je kunt denken aan een bijvoorbeeld chiropractor, sportmasseur, dierenfysiotherapeut of osteopaat. Belangrijk, zeker bij het eerste bezoek, is dat de professional je paard uitgebreid onderzoekt. Zo’n onderzoek bestaat meestal uit een uitgebreid vraaggesprek, het voelen van het paard, bekijken van het paard op stand en in beweging. Dit laatste op zowel de harde als zachte bodem in alle drie de gangen, waarbij de galop doorgaans alleen op het zachte gevraagd wordt.
Zoek hulp bij een gedragstrainer of instructeur
Heeft je paard vervelende associaties met opstappen of rijden? Dan zou je een gedragstrainer kunnen inschakelen en / of een instructeur die jou op je paard corrigeert zodat jij in ieder geval niet meer de stoorzender bent. Mocht je paard nare ervaringen hebben met rijden of opstappen, kan dit nog lang bij hem blijven. In dat geval moet je paard weer vertrouwen in zichzelf en de ruiter krijgen. Een gedragstrainer kan je hierbij begeleiden.
Paardenmassage door Jolien Dalenberg
Het inschakelen van bijvoorbeeld een dierenarts of fysiotherapeut kan een kostbare zaak zijn. Sommige problemen zijn al prima aan te pakken met een goede paardenmassage. Bij Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com), kun je terecht voor een paardenmassage. Ook is het mogelijk om een workshop paardenmassage te volgen op jouw stal of manege zodat je zelf een idee krijgt van wat paardenmassage inhoudt.
- Telefoon: 06-53240214 (Jolien Dalenberg)
- Email: jolien@paardenfeest.com
- Facebook: @Paardenfeest
- …Paardenfeest Meer Informatie >