Paard Pijn Symptomen Herkennen

Paard Pijn Symptomen Herkennen Pijn en Ongemak

Paard pijn symptomen herkennen pijn en ongemak. Het is best lastig om goed in te schatten of je paard of pony pijn of ongemak heeft. Op deze pagina is een overzicht van symptomen te vinden die zouden kunnen wijzen op pijn of ander ongemak.

LET OP: Pas na een onderzoek van een specialist  weet je zeker of en zo ja wat er aan de hand is met je paard of pony. Officieel is een dierenarts de enige die echt diagnoses stelt. Maar professionals als een dierenfysiotherapeut, osteopaat, chiropractor of sportmasseur kunnen je verder helpen. Een goede professional weet wat hij kan, en weet ook wanneer hij je moet doorsturen naar iemand met een andere expertise. Onderstaande lijst met paard en pijn symptomen is niet meer dan een indicatie en biedt geen zekerheid over de  oorzaak of aanpak van het probleem.


Hoe kun je pijn bij je paard herkennenMinicursus pijn bij paarden herkennen

Of je nu al wel of geen ervaring hebt met blessures, dit wil je natuurlijk niet (nog eens) meemaken. Maar jeetje, wat is zo’n paardenlijf complex. Je weet wel dat het goed zou zijn om te weten hoe het lijf van je paard in elkaar steekt, maar anatomie is  best lastig. Al die ingewikkelde termen en namen maken het beslist niet eenvoudig. En wat kan jouw paard, net als alle paarden, zijn pijn toch goed verbergen. Ook dat maakt het niet simpeler om hem gezond te houden…lees verder >


Uitgebreide cursus pijn bij je paard herkennen

In 6 online modules neem ik je mee langs verschillende lichaamsdelen van je paard. Je gaat er naar kijken en je gaat zelf voelen. Je gaan zogezegd “puzzelstukjes verzamelen”, zodat je leert welke gebieden van jouw paard aandachtspunten zijn, waar de rode vlaggen zitten en wanneer je tijdig hulp van een professional in moet roepen…lees verder >


Paard pijn symptomen herkennen pijn en ongemak bij paarden

Een paard compenseert blessures heel vaak

Een paard dat bokt, steigert of op drie benen loopt, heeft pijn en voelt zich niet lekker. Dat zal voor elke paardeneigenaar duidelijk zijn. Het punt is, dat de problemen dan vaak al in een vergevorderd stadium zijn. Het kan mentaal zijn, maar meestal zijn zulke heftige uitingen van het paard toch van lichamelijke aard. Paarden zijn geweldig in het compenseren van blessures. Het is voor een eigenaar niet altijd eenvoudig om te zien dat je paard mogelijk iets mankeert. En tegen de tijd dat je het wel ziet, ben je vaak al op een punt aanbeland van hoge dierenarts kosten en lange periodes van stappen en revalideren. Bovendien is het erg lastig om de oorzaak van het probleem te achterhalen, aangezien er vaak al een kettingreactie in het lichaam heeft plaats gevonden. Iets wat er achter uit komt, kan heel goed voor de oorzaak hebben.

Neem dwars gedrag van je paard serieus!

Een paard communiceert met ons door middel van zijn gedrag. Het karakter speelt een belangrijke rol. Je hebt paarden die heel duidelijk over pijn of ongemak zijn. Zodra ze zich niet zo lekker voelen, zullen ze heldere signalen afgeven. Er zijn ook paarden die het allemaal binnen houden, om verschillende redenen. Met als gevolg dat het lijkt alsof ze van de ene op de andere dag iets ergs hebben opgelopen. Eigenlijk moet je blij zijn als je paard heel helder is over pijn of discomfort. Zo’n paard is zuinig op zichzelf en als je het serieus neemt, zal je niet heel snel een écht grote blessure hebben. Het paard wat alles wat meer binnen houdt, loopt een groter risico. Het is heel belangrijk dat een paard zich bij jou veilig genoeg voelt om zijn pijn aan te geven. Stel dat hij aangeeft dat hij pijn heeft, en jij denkt dat hij ongehoorzaam is. Wat er dan vaak gebeurt, is dat een ruiter meer been gaat geven, gaat bij tikken met de zweep, of nog erger. Je hebt paarden die dan echt verkeerd worden (terecht!). Maar er zijn ook veel paarden die zich dan maar door de pijn heen bijten. En dat zou je toch niet moeten willen. Een paard is niet zomaar dwars. Dus neem zijn signalen serieus!


Paard pijn symptomen herkennen overzicht

Als je weet wat signalen van pijn of ongemak kunnen zijn, kun je grote blessures dus voorkomen. Hieronder een lijst van gedrag van je paard wat pijn of ongemak als mogelijke oorzaak kan hebben. Let op, het kan ook zijn dat jij als ruiter je paard onbedoeld in de weg zit. Niet alleen je paard is scheef van nature, ook jij bent dat. Dat betekent dat je zelf ook een blokkade voor je paard kan zijn. Neem dus ook altijd les bij iemand die daar goed op let en kennis van heeft! Dan nu de lijst paard pijn symptomen herkennen (die natuurlijk lang niet volledig is)!

Paard is Boos met OpzadelenPaard is boos met opzadelen en aansingelen

Een paard wat niet blij is als jij hem op zadelt of aan singelt, heeft daar doorgaans echt een reden voor! Sommige paarden zijn nog redelijk beschaaft als ze dit laten merken. Anderen veranderen in ware furies. In beide gevallen is de kans heel groot dat je paard je iets te vertellen heeft…paard is boos met opzadelen en aansingelen >

Paard loopt weg bij opstappen OorzaakPaard loopt weg bij opstappen

Je wilt net op je paard klimmen, maar voor je jezelf goed en wel in het zadel kunt hijsen, is je paard er al vandoor. Sommige paarden doen slechts een stapje opzij. Maar je hebt ze  er ook bij die full speed er van tussen gaan. Dat is natuurlijk niet zo fijn!…paard loopt weg bij opstappen >

Paard is schrikkerig met rijden

Je kent ze wel, die paarden die rillerig zijn, overal “bakkabouters” zien en van elk zuchtje wind weg schieten. Tuurlijk, dit kan (deels) in het karakter zitten. Sommige paarden bewegen enkel een oor als ze ergens van schrikken, andere paarden rennen eerst tien meter weg en gaan dan eens bekijken waarvoor. Maarrr, de paarden in de laatste categorie verspillen veel energie op die manier. En eigenlijk is dat niet “des paards”. Dus misschien is er meer aan de hand?

Paard loopt de ene kant op fijn, andere kant niet

Linksom ben je heerlijk aan het rijden, alle oefeningen gaan perfect. Of in ieder geval bijna. Je paard is soepel, deint lekker onder je en heeft er zin in. Als je rechtsom gaat, lijkt het wel alsof je stiekem van paard bent gewisseld! Compleet het tegenovergestelde. Een stijve plank, tegen de hand en die oefeningen lijken plotseling nergens meer op!

Moeite met aanspringen in galop

Als je aan wilt springen in galop, gebeurt er ineens van alles onder je. Je paard gaat bijvoorbeeld rennen, of springt verkeerd aan. Dat is niet alleen vervelend als je wedstrijden wilt rijden en je in de goede galop moet aanspringen. Voor de gezondheid van je paard is het van belang dat hij beide kanten op netjes en met gemak kan galopperen!

Paard valt snel uit galop

Zit je net lekker in galop, valt je paard er weer uit. Wat kan dat betekenen en wat zou je er aan kunnen doen?

Paard galoppeert overkruist, of springt steeds over in galop

Niets zit vervelender dan een paard dat overkruist galoppeerd. Je voelt je meestal enorm door elkaar geschud. Ook een paard dat om springt zonder dat jij dat vraagt, zit doorgaans niet zo lekker. Vraag je bewust een contra-galop, dan heeft je paard een zekere balans. Springt je paard ongevraagd om, dan kan dat juist een teken van onbalans zijn.

Paard heeft geen of weinig looplust of wil juist alleen maar rennen

Hoewel je paard eigenlijk best wat temperament heeft, is hij onder het zadel bijzonder flegmatiek. Zeg maar gerust, niet vooruit te branden… Of het tegenovergestelde: het enige wat jouw viervoeter doet als je er op zit, is over het tempo gaan.

Ongelijk in de aanleuning

Linksom is je paard net een blok beton in je hand, terwijl je rechts nauwelijks contact krijgt. Dat is zeer waardevolle informatie, dus wees heel kritisch op je aanleuning. Ook als de verschillen tussen links en rechts wat minder groot zijn dan hierboven beschreven!

Paard kruipt achter het bit of is te veel tegen de hand

Het lijkt alsof je paard heerlijk los is. Je voelt bijna niets in je hand. Maar als je in de spiegel kijkt (of gewoon even goed naar zijn hals), zie je dat hij ter hoogte van de 2e / 3e halswervel af buigt. En je weet, dat is een valse knik en niet goed. Maar waarom ook al weer niet? Of je paard neemt juist veel te veel druk en voelt reuze zwaar in je handen. Misschien komt hij er zelfs tegenin!

Paard mest veel tijdens het rijden

Heerlijk toch, als je paard veel mest tijdens het rijden?! Scheelt jou weer ruimen in de stal! Of toch niet?

Paard kantelt het hoofd

Het lijkt allemaal lekker te gaan met rijden, maar als je wat beter kijkt, zie je dat je paard zijn hoofd een beetje scheef houdt. Hij kantelt! Vooral als je vraagt hem te buigen. Iets gaat er niet helemaal goed, maar wat?

Paard gooit de tong over het bit

Een probleem waar veel ruiters zich aan ergeren: als het paard zijn tong over het bit gooit. Het voelt immers heel irritant, je aanleuning wordt er hartstikke wiebelig van. Maar heel waarschijnlijk probeert je paard je iets te vertellen!

Paard doet zijn mond open tijdens het rijden

Een paard dat zijn mond steeds open doet tijdens het rijden, geeft veel onrust. Daarom goed om te kijken naar de oorzaak van dit gedrag, om te zien of je er iets aan kunt doen.

Paard heeft een gespannen neus of mond

Heeft jouw paard een gespannen neusje of een gespannen mond tijdens het werk? Grote kans dat het je eigenlijk nooit zo is opgevallen. Het is vaak best wel subtiel. Als je het eenmaal gezien hebt, zul je het signaal niet zo snel meer missen. Maar wat kan het zeggen?

Bodywork voor Paarden na Spanning en Blessures

Voor gestreste en onzekere paarden kan bodywork heel belangrijk zijn om te helpen ontspannen. Spanning slaat zich op in het lichaam en kan daar heel erg lang blijven zitten. Dit kan de samenwerking met je paard bemoeilijken…bodywork voor gestreste paarden >

Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)Blog geschreven door Jolien Dalenberg
(Paardenfeest.com)

Bij Paardenfeest kun je terecht voor persoonlijke coaching en training, paardenmassage en grondwerk. Daarnaast geeft Jolien Dalenberg verschillende workshops. Neem gerust contact op via telefoonnummer 06-53240214. Natuurlijk kun je ook mailen via jolien@paardenfeest.com. Uiteraard is Paardenfeest ook op Facebook te vinden.

Bijpassende Informatie en Advies